Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Joi 02 Mai 2024 - 14587
Sanitarii priceputi compuse din elevi au concurat la etapa judeteana 2017.

Astazi 05 mai 2017, de la ora 11.00, la Liceul Agricol din Bistrita, cu sprijinul ISJ BN, s-a derulat etapa judeteana a Concursului National SANITARII PRICEPUTI in organizarea Crucii Rosii Romane, Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud. Au participat, indrumate de catre profesori, 10 echipaje constituite din elevi, 5 de gimnaziu si 5 liceu din mediul urban si rural din judetul Bistrita-Nasaud.
Locul intai la scolile gimnaziale a fost castigat de catre Liceul Tehnologic Tarlisua, pe locul doi s-a clasat Scoala Gimnaziala Sieu, iar pe locul trei s-a clasat echipajul de la Scoala Generala Nr. 4 Bistrita.

Locul intai la licee a fost castigat de catre echipajul de la C.N. "Andrei Muresanu" din Bistrita, urmati fiind pe locul doi de catre C.N. "Liviu Rebreanu" Bistrita, iar pe locul trei s-a clasat echipajul de la C.N. "Petru Rares" Beclean.
Etapa nationala va fi organizata de catre Crucea Rosie Romana la Poiana Pinului in luna iulie 2017 si unde va participa echipajul compus din elevii de gimnaziu de la Liceul Tehnologic din Tarlisua.
Au mai participat in concurs echipaje de la:
Licee: Liceul Agricol Bistrita si Liceul Tehnologic Lechinta ;
Gimnaziu: Liceul Tehnologic "I.C. Romanul" Caianu Mic si Sc. Gimnaziala "M. Eminescu" Nasaud.

Astazi toate echipajele prezente au invatat, au avut emotii si prin participare cu totii au castigat o noua experienta educationala ce-i va ajuta sa isi poata proiecta parcursul profesional, sa se integreze social si sa salveze vieti omenesti. Felcitari elevilor pentru buna pregatire in domeniul educatiei de prim ajutor si profesorilor care continua sa-i antreneze cu succes pentru salvarea de vieti. Crucea Rosie va realiza o sesiune de pregatire gratuita echipajului calificat in etapa nationala.

Comisia judeteana de evaluare a echipajelor participante a fost compusa din:
Presedinte - d-na. Dr. Roxana Costrut - medic la SAJ BN
Membrii comisie de la:
- ISJ BN - d-na. prof. Speranta Unciu- inspector specialitate;
-DSP BN - dl. Gheorghe Puica - asistent medical;
- ISU BN - SMURD - dl. Adrian Timis - Paramedic;
- Crucea Rosie BN - dl. Alin Ciubancan - Instructor Prim ajutor.
Au participat la momentul deschiderii si cel al premierii: d-na prof. Mirela Nelca - Director adjunct Liceul Agricol Bistrita, d-na Dr. Andrea Ciuzan - Presedinte Crucea Rosie BN, d-na Mirela Rus - Consilier DSP BN, dl. Psih. Marius Moldovan - Director Crucea Rosie BN, si dl. Colonel (r) Corneliu Diaconu - Crucea Rosie BN.
Partenerii judeteni ai evenimentului - carora le multumim- au fost: Inspectoratul Scolar Judetean BN, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta BN - SMURD, Serviciul de Ambulanta Judetean BN si Directia de Sanatate Publica BN.

Multumim voluntarilor Crucii Rosii Romane, Filiala Judeteana BN, pentru implicarea cu succes in organizarea acestui important eveniment, capacitati fiind de catre dl. Alin Ciubancan - Coord. Jud. de Voluntari si coordonati la eveniment de catre d-ra. Gabriela Constantin. Colegii voluntari au sprjinit monitorizarea probei teoretice, au jucat rol de "victime" si de persoane"gura casca" cu rol perturbator la proba practica de prim ajutor.

"Sanitarii Priceputi" este singurul concurs pentru sanatate si prim ajutor care se desfasoara anual in scolile din Romania, fiind un program cu o traditie de peste 50 de ani.
Concursul pentru sanatate si prim ajutor "Sanitarii priceputi" este organizat de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii Publice si Ministerul Administratiei si Internelor- IGSU.
In 1962 concursul Sanitarii priceputi s-a nascut din necesitatea de a oferi copiilor si tinerilor cunostinte suplimentare celor primite in familie si la scoala, despre modul cum isi pot apara sanatatea, cum pot salva viata cuiva aflat in pericol, ca urmare a accidentelor si imbolnavirilor.

 

Crucea Rosie Romana,
Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud,
soc. & psih. Marius Moldovan - Director.

 

0 comentarii3815 vizualizări06 mai 2017




rss 2.0
rss 2.0