Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Marti 24 Noiembrie 2020 - 4400 vizitatori azi
CARDINALUL IULIU HOSSU, CONSTIENT DE JERTFA PE CARE O OFEREA ZILNIC.

Se cuvine ca,  cel putin doua zile din an, respectiv 30 ianuarie si 28 mai, ziua nasterii si mortii, sa aprindem o lumanare si sa rostim o rugaciune in memoria Cardinalului Iuliu Hossu, OMUL cu cea mai lunga detentie si ostracizare cunoscuta din Romania.

Face parte din galeria academicienilor nasaudeni-bistriteni, primit in cadrul sesiunii din 2 iunie 1945, titlu declarat de presedintele sesiunii Dimitrie Gusti, la propunerile acad. N. Balcescu, Dimitrie Gusti, Theodor Capidan, episcopul Nicolae Colan , Andrei Radulescu, care au facut un gest de dreptate si recunostinta, fata de cel care dupa trei ani a parcurs calea crucii comuna facand parte din grupul celor sapte episcopi greco-catolici - Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu, care au ramas pana la moarte pe aceeasi pozitie de rezistenta  pentru intrarea in legalitate a bisericii ce  cu onoare o pastoresc, pana in ceasul supremei datorii.

Dupa 1944, impreuna cu toti ceilalti episcopi greco-catolici a respins fara teama toate manevrele autoritatilor acelor vremuri, care vizau dezorganizarea si, in final, scoaterea in afara legii a Bisericii  Greco-Catolice Romane. I-a pregatit pe credinciosi pentru zilele grele care urmau.

Pentru faptele sale straine sistemului, a fost arestat in noaptea de 28-29 octombrie 1948, imediat dupa scoaterea inafara legii a Bisericii Greco-Catolice din Romania, impreuna cu ceilalti episcopi romani uniti, in cadrul prigoanei staliniste dezlantuite impotriva Bisericii Greco-Catolice din ura fata de credinta catolica si fata de comuniunea cu Scaunul Apostolic.

Intre  anii 1950-1954, cardinalul din Milas, a fost intemnitat la inchisoarea din Sighet, in urma refuzului sau repetat de a  abandona comuniunea catolica, unde a primit un tratament inuman, de neconceput intr-o lume normala.

Dupa asa zisa eliberare din inchisoarea de la Sighet, la 4 ianuarie 1955, a fost dus cu domiciliul fortat in doua manastiri ortodoxe, impreuna cu inca doi episcopi supravietuitori macelului de la Sighet. Intre anii 1955-1956 a dus o munca sustinuta in randul credinciosilor catolici, sfatuindu-i sa-si declare public apartenenta confesionala si a sustinut reorganizarea  structurilor Bisericilor Greco-Catolice in clandestinatate.

A fost permanent in vizorul securitatii. Spre a nu mai fi in contact cu credinciosii, incepand cu luna august 1956, a fost izolat cu domiciliu obligatoriu la Manastirea ortodoxa Caldarusani, vreme de aproximativ 14 ani. Acolo a fost supus pana la sfarsitul zilelor sale unor continui presiuni si umiliri, care ar fi trebuit sa-l determine sa  renege comuniunea cu urmasul lui Petru si credinta catolica.

Sfantul Altarului Crestin IULIU HOSSU, care in anul in care recent am intrat il aniversam si comemoram la 135 ani de la nastere si 50 ani de la moarte, le-a vorbit tuturor despre suprema noastra datorie de a apara Biserica, cu ajutorul Domnului, cu orice jertfa pana la sfarsit. Sa fim pilda de statornicie in primejdie si stalpi de tarie pentru toti.

In anul 1969 a primit inaltul titlu de Cardinal in pectore de catre Papa Paul al VI-lea. Inainte de aceasta, ii ceruse respectuos Papei sa accepte ca el sa-si continue lucrarea pentru Biserica in tara si sa nu fie numit cardinal in timp ce Biserica sa era persecutata.

Din noaptea arestarii, din primele clipe dupa gratii cardinalul a spus: "am coborat scarile la subsolul usilor ferecate, si ele de fier, si am intrat in celula. Indata dupa internare, cazand zavorul, m-am asezat in genunchi si, cu fruntea la pamant, am dat marire Domnului Iisus, care m-a invrednicit pe mine nevrednicul, de aceasta mare cinste a temnitei pentru credinta".

Academicianul nostru s-a stins de o moarte programata la data de 28 mai 1970 la spitalul Colentina din Bucuresti si este asezat intr-un mormant al unuia dintre nepotii sai, in Cimitirul Bellu Catolic din Bucuresti.

Ar fi o cinste pentru Sfanta Biserica si pentru enoriasii sai, daca anul 2020, l-am declara "Anul HOSSU".


      Ioan Mititean 

 

0 comentarii5222 vizualizări03 februarie 2020
rss 2.0
rss 2.0