Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Excursie organizata de Asociatia Tinerilor Crestini Ortodocsi "Sfintii Martiri Nasaudeni".

In perioada 19-21 octombrie 2018, Asociatia Tinerilor Crestini Ortodocsi "Sfintii Martiri Nasaudeni", in parteneriat cu Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, a organizat excursia cu tema "Sa ne cunoastem mai bine istoria tarii si marile personalitati ale ei", destinata tinerilor cu varsta cuprinsa intre 14 - 35 ani. Cei 50 de participanti, insotiti de pr. Paul Gavriloaie, directorul Centrului Misionar de Tineret "Ioan Bunea" din Singeorz-Bai, si pr. Tudor Mudure, inspectorul eparhial pentru tineret din judetul Bistrita-Nasaud, au vizitat timp de trei zile importante obiective religioase si culturale din diferite orase ale tarii noastre, incarcate de istorie si cultura. Excursia s-a desfasurat pe urmatorul traseu: Bistrita, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Ramnicu Valcea, Pitesti, Bucuresti, Ploiesti, Sinaia, Brasov, Sighisoara, Targu Mures, Bistrita.

Prima oprire a fost la Resedinta Mitropolitana din Cluj-Napoca, unde Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a adresat tinerilor participanti un scurt cuvant de invatatura despre iubirea de neam si de tara a celor ce acum 100 de ani au infaptuit Marea Unire. La final, Mitropolitul Clujului i-a binecuvantat pe tineri si a daruit fiecaruia carticica "Dumnezeu si Patria".

Urmatorul popas s-a facut in orasul Alba Iulia, cetatea - simbol a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, punctul central al acestei excursii. Aici au fost vizitate mai multe obiective: Catedrala Reintregirii, locul de incoronare a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari, Cetatea Alba Carolina, Sala Unirii in care s-au redactat documentele Marii Uniri de la 1918, dar si locul in care au fost inchisi Horea, Closca si Crisan. De la Alba Iulia s-a pornit spre Manastirea Cozia, necropola lui Mircea cel Batran de pe malul Oltului, monument istoric si ctitorie a marelui voievod al Tarii Romanesti, iar de aici s-a plecat inspre Bucuresti.

In capitala Romaniei au fost vizitate, rand pe rand, impunatoarea Casa a Poporului sau Palatul Parlamentului, Catedrala Mantuirii Neamului, Catedrala Patriarhala si Palatul Patriarhiei. Opriri s-au mai facut la Manastirea Cheia din judetul Prahova, in Brasov, "orasul de sub Tampa" cu o pozitionare deosebita si o istorie veche, dar si in cetatea medievala a Sighisoarei. Acestea sunt doar cateva din obiectivele religioase si culturale vizitate, la care se adauga multe alte obiective cuprinse in program.

Pe de o parte, acest proiect cultural-religios s-a dorit a fi un indemn la cultura adresat tinerilor participanti, menit sa creasca nivelul lor de informare cu privire la istorie, cultura, arta si traditie, iar pe de alta parte, o alternativa sanatoasa la petrecea timpului liber, asa cum ne-a informat initiatorul proiectului, pr. Paul Gavriloaie.

Aceasta excursie realizata cu sprijinul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud a avut un real succes in randul tinerilor participanti, care s-au aratat extrem de multumiti si si-au propus ca in viitor sa mai participe la astfel de activitati culturale.

            Proiectul "Sa ne cunoastem mai bine istoria tarii si marile personalitati ale ei" se incadreaza in seria de manifestari dedicate Anului omagial al unitatii de credinta si de neam si Anului comemorativ al fauritorilor Marii Uniri din 1918, in Patriarhia Romana.

 

Pr. Cornel Coprean.

0 comentarii2905 vizualizări23 octombrie 2018




rss 2.0
rss 2.0