Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, isi celebreaza patronul spiritual.

Cu aceasta ocazie, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel i-a transmis Inaltpreasfintiei Sale un mesaj de felicitare. Inaltpreasfintitul Parinte Andrei s-a nascut in data de 24 ianuarie 1949 in Oarta de Sus, judetul Maramures. A urmat liceul in Cehul Silvaniei si cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti (intre anii 1967-1972). Dupa absolvirea facultatii a fost repartizat inginer la Intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj-Napoca.

Incepand cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. In august 1978 a fost hirotonit preot de catre Inaltpreasfintitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activand apoi ca preot paroh timp de sapte ani in orasul Turda (judetul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfintitului Episcop Emilian Birdas, la Parohia Ortodoxa Romana Maieri I din Alba Iulia si ulterior numit vicar administrativ.

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti (incepand cu anul 1985), avandu-l drept indrumator pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza si-a pregatit-o in cadrul aceleiasi sectii - Teologie sistematica - sub indrumarea parintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obtinand titlul de "Doctor in Teologie" in anul 1998.

In 25 februarie 1990 a fost ales si hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, in 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiasi an a devenit episcop titular.

In 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

In anul 2011 a fost ales de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ca Mitropolit al Clujului si a fost instalat de Patriarhul Daniel, in 25 Martie 2011.

Ceremonia de intronizare a avut loc in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca.

 

https://radiorenasterea.ro/ips-andrei-isi-celebreaza-patronul-spiritual/

 

0 comentarii2926 vizualizări30 noiembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0