Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 01 Octombrie 2020 - 1786 vizitatori azi
Statiunea Colibita - marea de la munte - beneficiaza in prezent de un post de Jandarmerie montana.

In ultimii ani zona Colibita a devenit din ce in ce mai frecventata de catre turisti, ceea ce a dus si la organizarea mai multor evenimente sportive si culturale, iar acest aspect impune de la sine o mai buna monitorizare a acestui areal. Ca urmare, incepand cu luna august 2019 a fost operationalizat Postul de Jandarmi Montan Colibita, subunitatea din cadrul Detasamentului 2 Jandarmi Bistrita care executa misiuni de mentinere, asigurare si restabilire a ordinii publice in Colibita.

Astazi, 9 septembrie a.c., a avut loc inaugurarea oficiala a sediului Postului de Jandarmi Montan Colibita, in prezenta reprezentantilor administratiei publice judetene si locale, dar si ai institutiilor cu care Jandarmeria Bistrita-Nasaud are relatii de colaborare si cooperare la nivelul judetului. 

 Acesta este cel de-al 3-lea post de Jandarmerie Montana din judetul Bistrita-Nasaud, dupa cel de la Piatra Fintinele si Rodna.

Jandarmii montani participa la misiuni de mentinere a ordinii publice pentru prevenirea si descoperirea infractiunilor in statiuni montane si pe traseele turistice din zona. De asemenea participa impreuna cu alte institutii abilitate, la supravegherea, controlul si asigurarea protectiei fondului cinegetic si piscicol natural, a fondului silvic si de protectie a mediului, prin masuri specifice de prevenire si combatere a oricaror incalcari ale prevederilor normelor legale. Totodata, jandarmii montani participa la cautarea/salvarea si evacuarea persoanelor/turistilor care se afla in pericol in zona de responsabilitate.

De asemenea, jandarmii montani din Colibita au atributii privind:

- mentinerea ordinii publice pentru prevenirea si combaterea fenomenului infractional si contraventional in zona de responsabilitate;

- prevenirea si combaterea fenomenului contraventional si infractional privind poluarea (fonica, a cursurilor de apa, a aerului, a solului, cu deseuri, etc.)

- desfasurarea de activitati de informare, prevenire si educare in cadrul scolilor, prin prezentarea unor teme cu specific de protectie a mediului in zonele montane;

-acordarea de sprijin autoritatilor in organizarea si desfasurarea unor activitati specifice la nivel local, in zona de competenta;

- cunoasterea permanenta a starii traseelor turistice si informarea turistilor si a factorilor responsabili din zona cu privire la starea drumurilor, starea indicatoarelor si a marcajelor montane, alunecarile de teren si locurile unde s-au produs sau exista posibilitatea producerii de viituri sau avalanse, precum si anuntarea din timp a populatiei din zona si a turistilor, in vederea evitarii accidentelor si a altor evenimente negative;

- indrumarea, informarea si acordarea de asistenta turistilor si persoanelor aflate in dificultate in zona montana din aria de competenta;

- cautarea si descoperirea persoanelor aflate in dificultate in zona montana;

- interventia operativa pentru solutionarea apelurilor populatiei prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112, directionate catre structurile  de jandarmi, conform indexului de cooperare.

          Informatii suplimentare

 

Depresiunea Colibita este situata la contactul dintre Muntii Birgaului si Muntii Calimani, se suprapune bazinului superior al raului Bistrita Ardeleana (103 kmp) si reprezinta una dintre cele mai importante zone turistice din judetul Bistrita-Nasaud.

Statiunea de interes local Colibita este amplasata in jurul Lacului de Acumulare cu acelasi nume si apartine de comuna Bistrita-Bargaului si este asociata deseori cu brandul "Colibita marea de la munte", este punctul de plecare a 10 trasee montane omologate si marcate corerspunzator.

Aceasta se afla la o altitudine aproximativa de 900 m. Este inconjurata de paduri de rasinoase (molid si brad) ceea ce a facut ca zona sa fie renumita din datorita concentratiei ridicate  de ozon din aer (calculata in urma unui studiu comandat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud la o valoare de 90 micrograme/m3), cote similare cu cele din Muntii Alpi.             

 

           Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul

 

0 comentarii2835 vizualizări09 septembrie 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0