Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Vineri 29 Martie 2024 - 14587
JANDARMERIA ROMANA 3 APRILIE 2019. 169 DE ANI DE LA INFIINTARE.

Retrospectiva istorica privind aparitia si evolutia Jandarmeriei Romane evidentiaza ca precursor al acesteia corpurile militare pentru mentinerea ordinii interne, atestate ca si in alte zone ale Europei, inca din Evul Mediu (curteni si slujitori). Momentul care marcheaza intemeierea Jandarmeriei Romane este 3 aprilie 1850 cand, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotararea Divanului obstesc, semnand Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi. Prin aceasta lege, s-a dat statutul juridic armei Jandarmeriei si s-au stabilit principiile de organizare si functionare. La 23 iunie 1865, este redactat Regulamentul pentru serviciul Jandarmeriei de oras, prin care se stabileste locul si rolul in noua forma de organizare. Desi se aflau sub autoritatea Ministerului de Razboi, jandarmii sunt pusi sub autoritatea Ministerului de Interne.

Cea dintai participare a Jandarmeriei romane la un razboi modern, dateaza din anii 1877-1878. Experienta acumulata cu acest prilej va fi valorificata si imbogatita in cel de-al doilea razboi balcanic, precum si in actiunile militare desfasurate in anii Razboiului reintregirii nationale.

Cu prilejul celui de-al doilea razboi balcanic, Jandarmeria Romana a actionat ca o forta a Sistemului National de Aparare, indeosebi alaturi de trupele ce operau pe campul de lupta, misiune de care s-a achitat foarte bine. Dupa incheierea "Pacii de la Bucuresti" din 1913 si pana la intrarea Romaniei in primul razboi mondial (15 august 1916) s-au produs unele modificari pe linie organizatorica si a atributiilor, care au vizat sporirea efectivelor, infiintarea posturilor de jandarmi speciale pentru fabricile din Capitala care produceau materiale pentru armata, infiintarea de puncte speciale de paza si control la toate trecatorile din Carpati, de la Vatra Dornei pana la Turnu Severin, crearea unui detasament pentru paza regiunilor petrolifere.

Primul razboi mondial a oferit Romaniei prilejul sa recurga la mijloacele sale politico-militare pentru reintregirea hotarelor firesti: intre componentele Sistemului Militar National care s-a angajat fara retinere sa serveasca Drapelul tricolor, s-a aflat si Jandarmeria. Din multitudinea faptelor de arme din Campania anului 1916, amintim actiunile desfasurate de trupele de jandarmi in asigurarea politiei frontului marilor unitati romane pe timpul ofensivei pentru eliberarea Transilvaniei, precum si organizarea administrativa a teritoriilor eliberate.

In vara anului 1917 trupele de jandarmi aveau sa inscrie pagini nepieritoare de eroism, alaturi de armata romana, in marile batalii desfasurate. La 1 iulie 1918 armata se demobilizeaza, iar jandarmii organizeaza punctele de trecere peste demobilizati, posturi, patrule si detasamente pentru supravegherea acestora, ca demobilizarea sa se desfasoare in liniste. Prin decretarea in octombrie 1918 a celei de-a doua mobilizari a armatei romane, Jandarmeria a contribuit la desfasurarea acesteia, concomitent cu organizarea noilor servicii pretorale si a masurilor pentru mentinerea ordinii si linistii in tara. Armata romana reia lupta pentru eliberarea intregului teritoriu national, iar Jandarmeria incepe sa instaureze ordinea si linistea, creand companii de politie in judetele eliberate. Infaptuirea Romaniei Mari a inaugurat in viata societatii noastre si a statului un amplu proces de remodelare a structurilor existente inainte de primul razboi mondial, inclusiv a celor destinate mentinerii si apararii ordinii interne. La 23 martie 1929 Parlamentul a pus bazele unei legi moderne si complete de organizare a Jandarmeriei Rurale. In acelasi an, se promulga Statutul Jandarmeriei Rurale de catre regele minor Mihai I. Acest statut garanta: stabilitate, inaintare, retributii si alte indemnizatii, gradatii, pensii, conditii de casatorie, recompense. O noua masura importanta care trebuie sa fie evidentiata este Regulamentul Legii si Statutului Jandarmeriei Rurale.

La 12 iulie 1940 Carol al - II- lea contopeste Directia Generala a Politiei, Prefectura Politiei Capitalei si Corpul Jandarmeriei, pentru ca generalul Ion Antonescu sa repuna in vigoare la 12 septembrie 1940 legislatia din anul 1929. Din punct de vedere organizatoric, prezinta cel mai mare interes Legea nr. 264 din 22 aprilie 1943 pentru organizarea si functionarea Jandarmeriei.

Jandarmeria este un corp militar instituit pentru a veghea pe teritoriul rural la executarea politiei generale si militare. Sugestiva este si prevederea ca Jandarmeria apartine M.Ap.N., fiind pusa la dispozitia M.I. numai pentru executarea misiunilor de politie ce-i revin. Dupa intrarea Romaniei in al doilea razboi mondial, la 22 iunie 1941, trupele de jandarmi din interior au primit misiuni specifice pentru starea respectiva: combaterea actiunilor teroriste, paza unor obiective economice importante, intarirea masurilor de ordine interna, contracararea actiunilor de desant si a parasutistilor, supravegherea elementelor din opozitie etc. Unitatile de jandarmi din zona armatelor de operatii au indeplinit, in mod firesc, misiuni cu un caracter militar mai pronuntat decat cele din zona de interior. Pe langa insarcinarile obisnuite de politie militara, nu o data au participat nemijlocit la lupta. In zona armatelor de operatii, Jandarmeria constituita in unitati si subunitati de politie subordonate marilor unitati, a dovedit energie, curaj, spirit de sacrificiu si inalt patriotism. In afara de cazurile cand datorita situatiilor locale trupa si ofiterii jandarmi au luptat in linia I alaturi de infanteristi, au mai fost imprejurari cand unii dintre ei au cerut sa fie trimisi in regimente de infanterie pentru a lupta.

Odata cu difuzarea Proclamatiei M.S. Regele, Jandarmeria, conform directivelor date de Guvern, a trecut la executarea misiunilor specifice in conditiile noii situatii operative. Ea si-a adus o contributie notabila si in etapa a doua a participarii Romaniei la cel de-al doilea razboi mondial dupa lovitura de stat de la 23 august 1944, desprinderea Romaniei de Axa si trecerea de partea Natiunilor Unite si participarea in continuare la operatiile pentru eliberarea Transilvaniei de Nord-Vest si in continuare la operatiile din Ungaria, Cehia si Slovacia.

Un moment important in constructia edificiului Romaniei democratice il reprezinta promulgarea Legii nr.16 din 18 iunie 1998 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane. Prin acest act legislativ se poate considera ca s-a marcat un moment decisiv in procesul remodelarii Armei noastre si pe plan mai larg, al stabilizarii Romaniei pe coordonate statului de drept.

Prin acceptarea ca membru cu drepturi depline in Asociatia Politiilor si Jandarmeriilor Europene si Mediteraneene cu statut militar, Arma noastra capata vocatie europeana, iar misiunile indeplinite peste hotare, sunt cea mai palpabila dovada a profesionalismului jandarmilor, instruiti si educati sa fie furnizori, garanti si aparatori de liniste, ordine de drept si acumulari democratice.

Astazi avem Legea 550 din 2004, privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane, care se doreste a fi o lege adaptata normelor juridice europene in domeniu si realitatilor societatii romanesti.

Iata asadar ca evolutia Jandarmeriei a avut un traseu sinuos si dificil, arma Jandarmeriei s-a dovedit a fi o arma de elita si la 168 de ani de existenta, noi cei de azi, trebuie sa ne dam silinta a fi demni continuatori ai eforturilor si sacrificiilor inaintasilor nostri.

 

Istoricul Jandarmeriei in judetul Bistrita-Nasaud

 

Inca din anul 1923 existau posturi de jandarmi in cele mai reprezentantive localitati din judetul Bistrita-Nasaud printre care unul si la Tihuta.

Nici infiintarea Jandarmeriei Montane nu a fost un moment istoric de neglijat.

Cu incepere de la 20 mai 1929, se infiinta Legiunea de Jandarmi Rurali Nasaud, cu resedinta in Bistrita, ce cuprindea 5 sectii si 28 posturi. Dintre acestea faceau parte mai multe sectii situate la: Lechinta, Nasaud, Sieu, Rodna dar si Sectia de Jandarmi Bargau (resedinta: Prundu Bargaului) cu posturile: Prundu Bargaului, Muresenii Bargaului, Tihuta, Iad (Livezile) si Satu Nou.

In anul 1948, existau la nivelul judetului un numar de 130 de subofiteri de jandarmi. Dintre acestia un numar de 22 erau arondati Sectiei de Jandarmi Bargau cu urmatoarele posturi: Colibita, Iad (Livezile), Josenii Bargaului, Muresenii Bargaului, Magura Calului, Prundu Bargaului, Satu Nou si Tihuta.

La nivelul judetului Bistrita-Nasaud, jandarmii bistriteni contribuie substantial, alaturi de celelealte structuri ale M.A.I. si nu numai, la realizarea unui climat de ordine si siguranta publica, in municipiul Bistrita, in orasele Nasaud, Beclean in statiunea balneara Singeorz-Bai, inclusiv in zona montana la Rodna si Piatra Fantanele. Aceste posturi aduc o contributie insemnata in ceea ce priveste asigurarea climatului de siguranta a turistilor in zona de munte, la combaterea contraventiilor si infractiunilor sivice, prevenirii distrugerii mediului inconjurator  si a ariilor protejate.

 

         Asigurarea pazei si protectiei institutiilor fundamentale ale statului, obiectivelor, bunurilor, valorilor si transportul corespondentei clasificate, misiuni ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud

Aceasta misiune deosebit de importanta a Jandarmeriei incepe sa prinda radacini si la Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud in anul 1990, odata cu  asigurarea masurilor de paza la sediul unitatii si la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud.

In anul 1991, Jandarmeriei Bistritene i se da o noua misiune, cea de paza si aparare a sediului sucursalei B.N.R. din Bistrita, care se executa cu subofiteri.

In anul 1995, incepand cu data de 01 noiembrie, se infiinteaza Batalionul 45 Jandarmi Bistrita. Modernizarea Jandarmeriei in spiritul legii, trebuie privita in ansamblul reconstructiei institutiilor statului roman.

Incepand cu luna ianuarie a anului 1996, Jandarmeria Bistriteana isi mareste efectivele si misiunile, odata cu luarea in primire de la M.Ap.N a pazei si apararii Complexului Lucrari de arta Larion, un complex format din viaducte si tuneluri, care asigura legatura pe calea ferata intre Transilvania si Moldova.

O alta misiune importanta i se atribuie Jandarmeriei in anul 1996, cind se iau in paza instantele de judecata.  

Cu fiecare an ce trece, Jandarmeriei i se atribuie noi misiuni de paza si noi responsabilitati, asa ca in luna iulie 1997 Jandarmeria bistriteana isi mareste efectivele luand in paza sediile filialelor judetene ale urmatoarelor banci: B.C.R., B.R.D., Banc-Post, Banca Agricola, Banccoop. In luna Octombrie se ia in paza si sediul Prefecturii Bistrita-Nasaud.

Prin legea privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane s-a marcat un moment decisiv in procesul remodelarii armei noastre, arma aflata neconditionat in slujba cetateanului, iar pe un plan mai larg s-a realizat un pas important pe calea afirmarii principiilor statului de drept in Romania.

In luna Decembrie 1998 se ridica paza de la sediul Prefecturii Bistrita-Nasaud.

Odata cu promulgarea legii in 1998, principala misiune a Jandarmeriei este paza si apararea obiectivelor, misiune de o de importanta deosebita pentru Jandarmeria Romana.

Procesul de reorganizare a Jandarmeriei Romane se fundamenteaza pe acceptiunea potrivit careia aceasta institutie militara specializata a statului presteaza pe baza de juramant militar, servicii sub autoritatea legii, contribuind in limitele competentelor acordate prin lege, alaturi de alte institutii ale statului la asigurarea climatului de siguranta publica si legalitate in Romania.

Incepand cu data de 15 aprilie 1999, efectivele Companiei IV Jandarmi se disloca in orasul Nasaud, unde pentru inceput misiunea de paza se executa doar la resedinta unitatii, ulterior fiind luate in paza Judecatoria Nasaud si Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud, Trezoreria Nasaud, misiuni ce se executa si in prezent.

Incepand cu data de 28 mai 2001 au fost luate in paza sediile Parchetelor de pe langa Judecatoria Beclean si Nasaud.

In perioada 2002-2008 au avut loc mai multe evenimente in ceea ce priveste executarea misiunilor de paza: in luna Iulie 2002, efectivele Cp. IV Jandarmi se disloca in orasul Beclean marind efectivele acestei subunitati cu militari in termen si cadre, odata cu ridicarea pazei de la Complexul Lucrari de arta Larion, in luna August 2002. Efectivele acestei subunitati executa misiuni de paza la Judecatoria Beclean, Parchetul Beclean, Trezoreria Beclean, activitati ce se executa si in prezent.

In luna Septembrie 2003 se ia din nou in paza Prefectura Bistrita-Nasaud.

In anul 2004 se ridica paza de la sediul I.P.J. Bistrita-Nasaud si se infiinteaza un post de paza la sediul Directiei Nationale a Arhivelor  Bistrita-Nasaud.

Incepand cu anul 2003 si pana in anul 2008, pe rand, se ridica paza de la sediile B.N.R., Banccoop, Banca Agricola, Banc-Post, B.R.D. si B.C.R.

In anul 2005 se ia in paza noul sediu al Judecatoriei Nasaud si i se atribuie Jandarmeriei misiunile de mentinere a ordinii si linistii publice in salile de judecata ale instantelor si parchetelor din judetul Bistrita-Nasaud. Tot in acest an se incheie contracte de prestari servicii cu firmele care au ca obiect de activitate transportul de materii periculoase in conformitate cu H.G. 1486/2005, prin care Jandarmeria executa misiunea de asigurare a pazei si protectiei transporturilor speciale.

In anul 2006 se iau in paza sediile trezoreriilor din Bistrita, Nasaud, Beclean, Singeorz-Bai, avand in vedere ca misiunile de transport valori apartinand trezoreriilor se executau cu efective de jandarmi inca din  anul 2004.

Incepand cu data de 01.08.2009 efectivele Jandarmeriei Bistritene executa misiuni de paza si protectie la sediul Camerei de Conturi Bistrita. 

Asezarea Jandarmeriei conform legii la dimensiunile ei necesare va spori profesionalizarea efectivelor din compunerea unitatilor si subunitatilor de paza si protectie.

Jandarmeria Romana este astazi o institutie specializata a statului, cu statut militar care  aduce o contributie importanta la apararea ordinii si linistii publice a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, apararea vietii publice si private, protectia institutiilor statului si combaterea actelor de terorism.

 

0 comentarii2947 vizualizări03 aprilie 2019




rss 2.0
rss 2.0