Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Jandarmii bistriteni la ceas de bilant .

Marti, 23 ianuarie a.c., de la ora 12.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud a avut loc evaluarea activitatii desfasurate in anul 2017. La activitate au fost prezenti, alaturi de conducerea inspectoratului, reprezentantii institutiilor de la nivel judetean cu care exista relatii de cooperare si colaborare. Din partea esalonului superior a fost prezent la aceasta activitate col. Radu Gabriel Todoran - imputernicit sef Directia Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane. Activitatea a fost condusa de col. Florin Furnea - inspectorul sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud.

Structurile de ordine si siguranta publica din cadrul I.J.J. Bistrita-Nasaud au actionat in anul  2017 pentru indeplinirea atributiilor ce le revin cu privire la asigurarea, mentinerea si restabilirea ordinii publice, apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului, a proprietati publice si private, protectia institutiilor fundamentale ale statului, prevenirea si combaterea faptelor antisociale. Totalul misiunilor executate in anul 2017, s-a ridicat la cifra de 7.313.

        Complexitatea situatiei operative si mentinerea la un nivel ridicat a fenomenului infractional, in special al celui stradal, precum si cresterea numarului adunarilor publice cu participarea unui public numeros, a impus noi si permanente transformari, atat in plan organizatoric cat si actional.

 

 Asigurarea ordinii si sigurantei publice s-a realizat pe intreg teritoriul judetului Bistrita-Nasaud, prin misiuni specifice executate de structurile sale mobile si  specializate, cu ocazia adunarilor publice sau a altor asemenea activitati care se desfasoara in spatiul public si care implica aglomerari de persoane.

Cele mai importante misiuni de asigurare a ordinii publice executate au fost de tipul:        

-manifestari cultural-artistice si religioase;

-manifestari sportive;

-manifestari de protest: marsuri, pichetari, mitinguri de amploare.

        Pe palierul manifestarilor sportive, provocarea majora a constituit-o asigurarea ordinii publice la Campionatul Mondial de Culturism si Fitness, Juniori si Masters, la acesta participand un numar de peste 526  sportivi si 221 delegatii, din  54 tari si un aflux zilnic de 3000 spectatori. De asemenea, un obiectiv prioritar urmarit l-a constituit prevenirea huliganismului si violentelor la competitiile sportive, in mod deosebit la meciurile de fotbal din Ligile  III -V. 

        In domeniul asigurarii ordinii publice la manifestarile de protest se pot aminti cele din luna februarie 2017. Actiunea a avut ca varf un numar de peste 6000 participanti, acest fapt fiind de o noutate absoluta pentru judetul nostru.

Asigurarea unei reactii imediate si oportune in situatii deosebite a constituit o prioritate a comenzii unitatii pe linia misiunilor executate de structurile de ordine publica.

Actiunile de restabilire a ordinii publice in zona de responsabilitate au vizat masurile legale intreprinse de fortele de ordine pentru respectarea legalitatii, prevenirea si descurajarea unor actiuni care au vizat tulburari sociale sau manifestari de violenta si de readucere in stare de normalitate a ordinii si sigurantei publice tulburate.

In perioada de referinta s-au executat un numar de 396 misiuni care au constat in aplanarea unor conflicte, interventii de salvare/evacuare in zonele muntoase si interventii la alte solicitari, fata de 328 in anul 2016.

 

Un alt segment de activitate la fel de important l-a constituit si ansamblul de misiuni pe linia mentinerii ordinii publice. In cadrul acestui domeniu eforturile au fost concentrate pe doua directii de actiune si anume:

executarea de misiuni prin patrule de jandarmi (Postul de Jandarmi Montan Rodna, Postul de Jandarmi Montan Piatra-Fintinele, Postul de Jandarmi Statiune Balneoclimaterica Singeorz-Bai);

- executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice in sistem integrat cu Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud. In acest sens, in anul 2017 s-au executat un numar de 2.336  misiuni, comparativ cu 2.572 in 2016. 

In domeniul cooperarii interinstitutionale pentru angrenarea intr-un mediu comun de operare pentru reducerea faptelor antisociale, au fost executate 1.512 actiuni in comun cu alte structuri (fata de 1.451 in 2016), din care 1111 cu Politia si 511 cu alte institutii cu atributii in prevenirea si combaterea fenomenului infractional si contraventional, in baza planurilor de cooperare si protocoalelor de colaborare incheiate. In acest context, s-a participat impreuna cu alte institutii abilitate la supravegherea, controlul si asigurarea protectiei fondului cinegetic si piscicol natural, a fondului silvic si de protectie a mediului, la cautarea si salvarea/evacuarea persoanelor aflate in dificultate pe traseele montane, urmarindu-se permanent obtinerea unui feed-back din partea institutiilor beneficiare, dar si a celor cu care efectivele de jandarmi coopereaza, care sa ofere elemente suplimentare pentru realizarea evaluarii calitative a activitatii inspectoratului.

          Din analiza indicatorilor specifici in anul 2017, rezulta ca la nivelul inspectoratului au fost constatate un numar de 325 infractiuni (269 in mediul urban si 56 in mediul rural) si s-au aplicat 1759 sanctiuni contraventionale, din care 1245 amenzi contraventionale si 514 avertismente scrise.

Din numarul total de infractiuni, 124 au fost constatate independent, iar 201 cu Politia.  

           Din analiza infractiunilor stradale sesizate, realizata de catre Unitatea Teritoriala de Analiza a Informatiilor Cluj-Napoca - Biroul de Analiza a Informatiilor Bistrita-Nasaud, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, rezulta ca in anul 2017 au fost sesizate 228 infractiuni stradale, cu 3,8 % mai putine ca in anul 2016. In acest sens ne aflam pe un trend descendent, in sesizarea infractiunilort stradale la nivelul judetului.

Pe intreg parcursul anului o atentie deosebita a fost acordata dezvoltarii si perfectionarii activitatii de negociere si dialog, al carei aport in diminuarea starilor tensionate cu potential degenerator, a fost constatat pe timpul executarii misiunilor specifice.

In domeniul executarii mandatelor de aducere, in anul 2017 au fost primite de la organele de urmarire penala, un numar de 427 mandate de aducere, in 41 de localitati, fata de 390 mandate de aducere executate in 2016 ceea ce reprezinta o crestere cu 9,49%. Pe timpul desfasurarii activitatilor de punere in executare a mandatelor de aducere nu s-au inregistrat cazuri de  ultragiere a jandarmilor si nici plangeri impotriva personalului propriu cu privire la modul de executare a acestora.

 

        Structurile specializate au desfasurat pe parcursul anului 2017 in cadrul a 6 directii de actiune / 6 campanii de prevenire  

  • directia de actiune "Prevenirea consumului de droguri sau alte substante halucinogene in mediul scolar" / Campania "Fii constient, nu dependent!";
  • directia de actiune "Prevenirea criminalitatii stradale" / Campania "Jandarmeria alaturi de cetateni!";
  • directia de actiune "Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunarilor publice, cultural - artistice" / Campania "Spatiul public este al tuturor!";
  • directia de actiune "Prevenirea delincventei juvenile" / Campania "Adolescenta fara delicventa!";
  • directia de actiune "Prevenirea violentei in institutiile de invatamant" / Campania "Scoala in siguranta!"
  •  directia de actiune "Prevenirea faptelor antisociale pe timpul manifestarilor sportive" / Campania "Invitatie la Fair - Play!"), un numar de 152 actiuni de prevenire, in cadrul a 12 programe, pe raza a 123 locatii, toate avand un caracter informativ-educativ.

 

Activitatile desfasurate pe linie de paza si protectie institutionala se executa la un numar de 16 obiective date in competenta. Concomitent cu aceste misiuni, se asigura mentinerea ordinii interioare, necesare desfasurarii in conditii de normalitate a activitatilor la instantele judecatoresti din competenta, cu efectivele prevazute si incadrate la obiective si cu efective din cadrul grupelor de supraveghere si ordine publica, in 9 sali de judecata, dispuse in 3 localitati, din care 6 sali la Tribunalul Bistrita-Nasaud si Judecatoria Bistrita, 2 sali la Judecatoria Nasaud si o sala la Judecatoria Beclean.

Paza si protectia transporturilor de valori se executa cu efective din cadrul Detasamentului 2 Jandarmi Bistrita si Detasamentului 1 Jandarmi Mobil, iar paza si protectia transporturilor speciale se executa cu efective din cadrul Detasamentului 1 Jandarmi Mobil.

In perioada supusa evaluarii s-au executat:

-506 transporturi de bunuri si valori in beneficiul Trezoreriei Bistrita si I.J.J. Bistrita-Nasaud (comparativ cu 359 in 2016),

-492 transporturi corespondenta clasificata  cu serviciul specializat al Directiei Judetene de Informatii Bistrita-Nasaud (comparativ cu 506 in 2016),

-31 transporturi de produse cu caracter special in beneficiul I.J.J. Bistrita-Nasaud, S.C. ECOTIM VERDE S.R.L. BISTRITA si S.C. FOX NATURALIS S.R.L. BISTRITA (comparatriv cu 32 in anul 2016).

 

     Identificarea tuturor vulnerabilitatilor si factorilor de risc, optimizarea si dinamizarea dispozitivelor adoptate in functie de situatia operativa existenta si indeosebi a intensificarii cooperarii cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne cu competente in domeniul ordinii si sigurantei publice, au reprezentat preocuparile, dar si eforturile principale ale conducerii inspectoratului.

 

Compartiment Informare, Relatii Publice si cu Publicul. 

1 comentariu3080 vizualizări23 ianuarie 2018




rss 2.0
rss 2.0