Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Joi 28 Martie 2024 - 14587
EXERCITIUL DE COOPERARE CU FORTE SI MIJLOACE IN TEREN - PARCUL NATIONAL MUNTII RODNEI.

Marti, 30 septembrie a.c., Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud a coordonat desfasurarea unui exercitiu in conditiile producerii unor situatii de urgenta de amploare pe raza Parcului National Muntii Rodnei. Scenariul exercitiului prevedea gestionarea a trei situatii de urgenta de amploare, dupa cum urmeaza: in punctul de conducere al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud este anuntata posibilitatea producerii unui accident in care este implicat un autoturism, pe raza Parcului National "Muntii Rodnei", in zona cunoscuta sub denumirea de Preluci, Cotul cu Fagi. Apelul a fost primit de la un ranger al Parcului National Muntii Rodnei.

Din primele informatii primite, a rezultat faptul ca pe raza Parcului National, rangerii au observat un autoturism de teren in zona respectiva - posibil cu braconieri. Au fost semnalati sa opreasca, dar acestia s-au deplasat cu viteza, pe drumul forestier pe directia Rotunda - Lala, iar in zona Preluci, nu au mai fost observati pe drumul forestier. Din cauza distantei mari dintre ranger si autoturism, nu se cunostea numarul de persoane din autovehicul, se presupunea ca ar fi vorba de 3 pasageri. 

S-au pus in aplicare prevederile procedurii de interventie in cazul producerii de accidente rutiere, precum si cele de cautare/salvare a persoanelor din medii ostile vietii.

In timp ce erau coordonate efectivele in vederea cautarii/salvarii victimelor, un lucrator silvic anunta ca in zona s-a produs un incendiu la fondul forestier. Din cauza amplorii incendiului, a posibilitatii de propagare a acestuia pe suprafete mari, comandantul actiunii a solicitat de urgenta forte si mijloace in sprijin. La ordinul Presedintelui C.J.S.U. Bistrita - Nasaud, este activat grupul de suport tehnic pentru incendii in masa si la fond forestier, care se deplaseaza in zona.

In timp ce se executa decopertarea solului de stratul vegetal si crearea unui canal de protectie, lucratorii silvici au descoperit elemente de munitie neexplodate, acestea datand cel mai probabil din al doilea razboi mondial.  

 

            Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al judetului Bistrita - Nasaud a intervenit cu trei autospeciale de prima interventie si comanda, o autospeciala de descarcerare (Daf Nasaud), echipajul de Terapie Intensiva Mobila SMURD, echipajul de prim ajutor SMURD, un autocamion de interventie, o autospeciala de lucru cu apa si spuma (Mercedes) si o autospeciala pirotehnica, in timp ce Serviciul de Ambulanta Judetean Bistrita a sprijinit desfasurarea exercitiului cu o autosanitara tip B1.

            Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita - Nasaud  a alocat grupa operativa cu doua autospeciale de interventie, Inspectoratul de Jandarmi Judetean - grupa operativa impreuna cu un echipaj al jandarmilor montani, Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta din localitatile limitrofe (Maieru, Rodna, Sant) cate o autospeciala de interventie, Ocolul Silvic Maieru cu doua autoturisme de teren, Parcul National Muntii Rodnei - autoturisme de teren, respectiv Serviciul Salvamont Bistrita - Nasaud - un autoturism de teren.

Aproximativ 100 de salvatori au fost angrenati in gestionarea celor trei situatii de urgenta prevazute in scenariul exercitiului si a unei alte situatii de urgenta neprevazuta, mai exact cautarea - salvarea unui grup de patru turisti rataciti.   

Prin acest exercitiu, s-a urmarit, pe de-o parte, verificarea gradului de pregatire al efectivelor, iar pe de alta parte, modul de coordonare unitara al tuturor structurilor cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta.

 

INFORMARE SI RELATII PUBLICE ISU "BISTRITA"

0 comentarii2877 vizualizări01 octombrie 2014




rss 2.0
rss 2.0