Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Virusul Pestei Porcine Africane a fost depistat la un porc mistret gasit mort pe un fond de vanatoare din B-N.

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un exemplar de porc mistret, in judetul Bistrita-Nasaud, pe raza fondului de vanatoare 8 Fiad-Romuli, intr-o zona situata la aproximativ 2,5 km de limita cu judetul Maramures si fata de localitatile Romuli si Dealul Stefanitei.

Suspiciunea a fost inregistrata la data de 09.04.2019 in urma emiterii unui buletin de analiza de catre LSVSA Maramures. Probele au fost imediat trimise pentru analize specializate catre IDSA Bucuresti care, in data de 10.04.2019, a confirmat suspiciunea.
Imediat dupa confirmarea suspiciunii, prefectul judetului, dl. Ovidiu Frent, a convocat Sedinta Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrita-Nasaud, care s-a desfasurat in 11.04.2019, la sediul Primariei Romuli. Pentru o mai eficienta evaluare si coordonare au fost invitati si reprezentantii CLCB Maramures condusi de prefectul judetului, dl. Vasile Modovan.
In urma analizei situatiei de risc de catre reprezentantii institutiilor, autoritatilor publice locale si administratorii fondurilor de vanatoare, s-a stabilit o strategie comuna de masuri pentru zonele din ambele judete in ceea ce priveste planul actiunilor integrate care urmeaza sa se desfasoare in intervalul de timp imediat urmator si s-a actualizat planul de masuri aflat in vigoare privind controlul si combaterea pestei porcine africane.
Conform legislatiei europene si a hotararilor CNSSU au fost stabilite o serie de masuri, cum ar fi: vanarea integrala a mistretilor aflati pe fondurile de vanatoare din zona afectata prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire si nu prin goana, protejarea porcilor domestici din zonele infectate prin tinerea acestora in adaposturile sau in alte locatii izolate de contactul cu porcii salbatici, reducerea efectivului de mistreti pentru zonele neafectate de PPA prin realizarea cotei de vanatoare stabilita prin Ordinul MAP nr. 540/2018 si a cotei suplimentare de interventie aprobata prin Ordinul MAP nr. 827/2018, in functie de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/ km2.

De asemenea, medicii veterinari au efectuat catagrafia porcilor din localitatile aflate in zona infectata si au impus restrictii de miscare pentru animale si produse animaliere.

Ancheta epidemiologica este in curs de desfasurare.

Facem precizarea ca pesta porcina africana (PPA) nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, o rata a mortalitatii de pana la 100% la suine si efecte social-economice. 


Comitetul Local de Combatere a Bolilor 

0 comentarii2926 vizualizări12 aprilie 2019




rss 2.0
rss 2.0