Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Evaluarea practicilor comerciale, privind utilizarea preparatelor/produselor pe baza grasimilor hidrogenate.

In baza tematicii de control, stabilita la nivel national, privind verificarea autenticitatii si a parametrilor de calitate a unor produse alimentare obtinute prin procesarea laptelui si/sau a unor produse lactate, provenite din comert intracomunitar si comercializate pe piata Romaniei, inspectori ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, inspectori ai Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor si inspectori ai Directiei Judetene pentru Agricultura, in perioada 25 februarie - 01 martie 2019, au efectuate controale la mai multe unitati din judet.

Scopul controalelor a fost de a evalua corectitudinea practicilor comerciale, privind utilizarea preparatelor/produselor pe baza grasimilor hidrogenate in locul produselor obtinute exclusiv pe baza de lapte, pentru informarea corecta a consumatorilor, depistarea, sanctionarea si diminuarea fraudelor in domeniu.

In cadrul controalelor s-a urmarit depistarea neregulilor la prepararea si comercializarea unor produse de patiserie, cofetarie etc. de catre unitatile care utilizeaza, in procesul de fabricatie, produse pe baza de grasimi hidrogenate dar sunt prezentate ca avand in compozitie lapte si produse din lapte (unt, branza proaspata, telemea, cascaval).

In  perioada mentionata, au fost controlate 17 unitati (6 restaurante, 2 pizzerii, 3 patiserii, 1 catering si 5 fast-food-uri).

Principalele neconformitati constatate:

-        etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare si/sau comercalizarea acestora neetichetate potrivit legislatiei in vigoare;

-        manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor;

-        nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile de depozitare a produselor alimentare.

Pentru abaterile de la legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor constatate au fost aplicate 10 amenzi, in  valoare de 68.400 lei si 5 avertismente.

 

 

Director executiv,

Dr. Bogolin Ioan.

 

 

0 comentarii3080 vizualizări08 martie 2019




rss 2.0
rss 2.0