Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Duminica 19 Mai 2019 - 9586 vizitatori azi
Cumparati produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar.

In apropierea sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, pentru prevenirea unor posibile imbolnaviri si/sau infestari cu parazitul Trichinella Spiralis la om, D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud recomanda proprietarilor:

- sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. Aceasta inseamna ca produsele de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica;

-  sa nu consume carnea obtinuta de la porcii sacrificati in gospodaria proprie pana nu obtin, de la medicul veterinar, rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti.

Sacrificarea porcului si consumarea produselor obtinute de la acesta in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate aveaconsecinte grave.

In vederea efectuarii examenului trichineloscopic, se recolteaza o proba de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, sau, daca acestia lipsesc,din partea musculara a diafragmei situata in apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muschii maseteri sau cei abdominali.

Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, la probele recoltate de la porcii sacrificati in gospodariile populatiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practica de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare de Asistentadin imediata apropiere, medicilor veterinari oficiali de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale (Bistrita, Beclean, Nasaud, Sangiorz-Bai), precum si Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud (numai prin digestie artificiala), care vor functiona zilnic intre orele 8,30 -16,30(luni-sambata) respectiv 10-14  (duminica).

Examinarea trichineloscopica se face contra cost (9 lei + TVA la analizele efectuate prin metoda examinarii directe, respectiv 45 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale).

Proprietarii sunt obligatii sa predea medicilor veterinari, odata cu proba adusa la examinare, crotaliile de la porcii sacrificati, in vederea operarii si scaderii acestora din Baza Nationala de Date.

Miscarea porcilor vii se poate efectua numai daca animalele sunt insotite de certificatul de sanatate, de formularul de miscare si, in cazul transportului la abator, de documentul privind informatiile pentru lantul alimentar.

Este interzisa sacrificarea porcilor si comercializarea carnii in targurile de animale si in vecinatatea acestora.

In conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificarile si completarile ulterioare, proprietarii ai caror porci au fost diagnosticati cu Trichinella Spiralis, vor fi despagubiti la valoarea de inlocuire a animalului,in cazul in care acestia sunt detinuti cu respectarea normelor sanitar-veterinare in vigoare, cu referire la declararea si inregistrareaobligatorie in registrul agricol si in sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor.

Inspectorii D.S.V.S.A. Bistrita-Nasaud efectueaza controale, in perioada 30.11.2018 - 07.01.2019, pentru verificarea modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare si de siguranta alimentelor in:

-                  abatoare, unitati de transare a carni, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala si nonanimala precum si in unitati de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de pariserie/cofetarie, pensiuni turistice, unitati de tip supermarket/hipermarket, magazine alimentare);

-                  pietele agroalimentare si targurile de animale vii din judet.

 

 

 

Director executiv,

Dr. BOGOLIN IOAN

0 comentarii1722 vizualizări06 decembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0