Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 11 Aprilie 2021 - 14587
DE LA BULZESTI LA DEJ TRECEM PRIN TIMP, DAR PASTRAM AMINTIRILE.

Plecand de la Bulzesti, judetul Hunedoara, la Dej, profesorul de matematica GHEORGHE GIURGIU, prieten al nasaudenilor, a parcurs acest traseu cu rol de ferment si rasfrangeri pozitive asupra creatiei sale literare, formand o stare de spirit cu reale modele de viata. Cu un suflu nou, modern, cu curaj si demnitate, vigoare si optimism, bunul meu colaborator in ale scrisului, Gheorghe Giurgiu, a scos recent volumul memorialistic de 400 de pagini - "De la Bulzesti la Dej. Trecem prin timp, dar pastram amintirile", cu o prefata frumos conceputa, cu cuvinte ce au putere, semnata de fosta sa eleva si apoi colega, prof. Iulia  Medveschi. In acest volum a cules impresii, legende din gura satenilor, aspecte din anii de studii,   de dascalie si activitatea obsteasca, o carte de debut, prima sa incercare de a da imagine satului natal, a locurilor de acasa cu frumoasele traditii. O sinteza a ingenuitatii cu care copilul de ieri a trait momentul fiecarei clipe, alaturi de dragii sai parinti Dionisie si Maria, de sateni si prietenii de joaca, cu care a descifrat urme ale trecutului, revarsand darurile infinitelor infatisari ale vietii cu tipologii sociale si cu stare de spirit tonica. Intalnim in carte frumusetea satului, a naturii si cea sufleteasca, cu navalnica dorinta de a trai plenar intr-un mediu neintinat de civilizatie moderna.

Cu  cat esti mai departe de sat, te simti mult mai legat de oameni, de locuri, de obiceiuri, de nostalgie si duiosie, ceea ce creeaza impresii puternice, cicatrizate in inima fiecaruia dintre noi.

Marele Nicolae Iorga spunea: "istoria satului trebuie scrisa de noi, insa e mai greu sa scrii istoria unui sat decat istoria unui stat". Asa este, dar autorul acestei carti are o memorie buna si dorinta arzatoare de a calatori si cerceta, luand notite la fata locului, culegand impresii si legende din gura satenilor si din fiecare rasarit de soare, transpune artistic peisajul si descifreaza urme ale trecutului, revarsand darurile infinitelor infatisari ale vietii cotidiene, cu tipologii sociale, oameni, fapte, sate, scoala, elevi, munti, ape, drumuri si orase, un film al notelor de calatorie.

Cartea este un dar al autorului catre locul copilariei, catre comuna Bulzesti, satul Giurgesti  judetul Hunedoara, locurile de acasa, deci o intoarcere in "topos".

Reda cu fidelitate viata din mediul rural, tulnicaresele din Tara Motilor, targul de fete de pe Muntele Gaina, locurile calcate de Avram Iancu, care trecea prin Bulzesti spre a ajunge in Vidra de Sus, caruia motii i-au ridicat o cruce pe Muntele Gaina, sfintita la 1 septembrie 1924, cu ocazia centenarului nasterii, la care a participat si regele Ferdinand.

O carte a intelepciunii stramosesti cu legile nescrise din memoria colectiva, familia ca un microcosmos, universul gospodaresc si traditiile locurilor de acasa ce par a lua locul unor legi "scrise".

In partea a doua, reda traseul sau pe drumul dascaliei de la Curtuiusul Dejului, comuna Vad, Pintic, Ocna Dejului, Dej, cu activitatea sa bogata pe linie didactica si obsteasca. Coordonator al revistei scolare "Millenium" a Scolii "Avram Iancu" din Dej, autor a multor articole de specialitate in revistele "Arhimede", "Tribuna invatamantului", "Revista de  pedagogie", "Revista matematica" si colaborator la mai multe culegeri de matematica pentru  gimnaziu, director si director adjunct, instructor de pionieri, consilier local, membru al Asociatiunii Transilvane "Dr. Teodor Mihali" din Dej, organizator al multor expeditii pionieresti prin Muntii Rodnei, indrumand elevii sa se bucure de natura, dar sa o si pastreze. Vorbeste la superlativ despre Tara Nasaudului si despre zilele minunate petrecute pe cararile de munte pornind din Rodna pe Valea Repedea, cu popas la Lacul Buhaiescu, un lac glaciar, situat la o  altitudine de 1905 m, ce face parte din Rezervatia Naturala "Pietrosul Rodnei", intalnirile cu satenii din Rodna si Sant, cu ciobanii care permiteau instalarea corturilor in apropierea stanei unde elevii dejeni erau serviti cu produse lactate. Povestiri din frumoasele expeditii pionieresti de pe traseul Rodna - Sant, tabara de la Valea Blaznei, popas la izvorul de apa minerala de la Valea Vinului, urcand pe cararile Muntilor Rodnei si din statiunea Borsa, din judetul Maramures. Un colt de rai din inima Transilvaniei, cu  plante si animale ce se adapteaza la mediu, ca de exemplu   arnica, rododendronul, pe cerul senin zborul unei acvile, iar printre stanci capra neagra paste linistita. Amintiri de neuitat din activitatea unui dascal incarcat de idei, munca si daruire, dand cartii de debut un fundament pedagogic si stiintific, creand un suflet individual si colectiv cu o varietate de talente si obtiuni incadrate in ciclul Educatie pentru timpul liber.

In cartea domnului Gheorghe Giurgiu, dupa cum spune prof. Constantin Albinetz, in postfata - gasim bucuria atator intamplari si atator impliniri pe linie profesionala si familiala, ne deschide constiinta asupra adevarului, asupra adevaratului sens al vietii reale, adica asupra imposibilitatii de a le exprima, daca nu ai ajuns la limita cea mai profunda a priceperii  fenomenelor vietii de toate zilele.

   Sincere felicitari!

 

   Ioan Mititean

 

 

0 comentarii1547 vizualizări18 noiembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0