Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Duminica 24 Martie 2019 - 944 vizitatori azi
Romania va accesa Fondul de Solidaritate al UE pentru sprijinirea oamenilor si comunitatilor afectate de inundatii.

Pregatirea Romaniei pentru preluarea si exercitarea Presedintiei Consiliului UE, prioritatile in domeniul energiei, precum si accesarea de catre autoritatile romane a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene, au fost principalele teme discutate in cadrul intrevederii de astazi a prim-ministrului Viorica Dancila si vicepremierului Viorel Stefan cu Maroš Šef?ovi?, vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul european pentru Uniunea Energiei.

Prim-ministrul Viorica Dancila a subliniat ca prioritatile Romaniei la Presedintia Consiliul UE se bazeaza pe patru piloni principali, cu accent pe energie, cercetare si inovare, acordandu-se insa atentia cuvenita noilor provocari la nivel european, precum si politicilor traditionale: Politica de Coeziune, Politica Agricola Comuna, Politica Energetica, inclusiv componenta de cercetare-inovare. "De asemenea, este important ca in mandatul Presedintiei Romaniei sa obtinem un acord politic privind Cadrul Financiar Multianual post-2020. Aratam astfel ca Uniunea Europeana ramane puternica si dupa Brexit si ca impreuna punem bazele unei Europe puternice, solidara si incluziva", a afirmat seful Executivului.

Vicepremierul Viorel Stefan a prezentat obiectivele si prioritatile Romaniei in domeniul energetic si a subliniat ca raman in prim plan diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale si punerea in valoare a resurselor energetice la Marea Neagra. "Reafirmam angajamentul Romanei in ceea ce priveste realizarea proiectului BRUA, ale carui lucrari au inceput luna trecuta. Vom avea in continuare un dialog deschis cu privire la acest proiect si nu vom incuraja abordarile divergente facute publice in ultimele zile. De asemenea, proiectul Legii privind derularea operatiunilor petroliere pe mare (offshore) este prioritara pe agenda  Parlamentului Romaniei, intrucat dorim sa asiguram un cadru stimulativ pentru investitiile in acest domeniu", a afirmat premierul Viorel Stefan.

Maroš Šef?ovi?, vicepresedintele Comisiei Europene si comisarul european pentru Uniunea Energiei a apreciat eforturile Guvernului pentru pregatirea preluarii si exercitarii Presedintiei Comisei Europene si a remarcat ca in timpul acestui mandat vor fi introduse noi reglementari in domeniul energiei. Comisarul european a punctat, intre altele, trecerea la finantarea inovativa si posibilitatea finantarii proiectelor de reconversie profesionala din regiunile miniere. De asemenea, oficialul european a remarcat implicarea Romaniei in realizarea proiectului BRUA si preocuparea pentru valorificarea resurselor energetice la Marea Neagra. "In acest context, Romania poate deveni un actor foarte important pe piata gazelor", a afirmat comisarul european pentru Uniunea Energiei.

Un alt subiect discutat in cadrul intalnirii a fost accesarea de catre Romania a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru sprijinirea oamenilor si comunitatilor afectate de inundatii. Premierul Viorica Dancila a aratat ca Executivul roman va face o evaluare foarte atenta a pagubelor produse de inundatiile cu care se confrunta in aceasta perioada mai multe zone din Romania si va trimite  partenerilor europeni aplicatia pentru accesarea acestui instrument de sprijin, care va fi complementar fondurilor alocate de la bugetul national. "Sper sa avem sustinerea Comisiei pentru accesarea cat mai rapida a Fondului de Solidaritate al UE. In calitate de europarlamentar, am propus un amendament potrivit caruia o parte din finantarea solicitata de un stat sa fie acordata imediat dupa depunerea aplicatiei, adica atunci cand este mai mare nevoie de sprijin. Atunci nu am avut succes. Sper ca procedurile sa fie revazute, iar sprijinul din Fondul de Solidaritate sa fie acordat cat mai rapid, pentru a-i ajuta cat mai urgent pe oamenii afectati de calamitati", a afirmat premierul Viorica Dancila.

La intrevederea de la Palatul Victoria au mai participat secretarii de stat Bogdan-Constantin Andronic, Florin Ciocanelea si Iulian-Robert Tudorache.

  

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

 

 

0 comentarii1498 vizualizări03 iulie 2018
rss 2.0
rss 2.0