Adevarul umbla cu capul spart.          -          Cine cuteaza sa spuna adevarul poate lesne umbla batut, ca marul.          -          Adevarul invinge orice.          -          Copiii ?i nebunii spun adevĂrul.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 25 Septembrie 2018 - 1336 vizitatori azi
20 de ani de la semnarea Cartei de infratire dintre Bistrita si Besancon.

In perioada 7 - 10 octombrie 2017 o delegatia condusa de primarul municipiului Bistrita, a facut o deplasare in orasul Besancon cu prilejul aniversari a de 20 de ani de la semnarea Cartei de infratire dintre cele doua orase. Din delegatia romana au facut parte membri ai Asociatia de prietenie franco - romana Franche - Sylvanie, mesteri populari, precum si reprezentanti ai autoritatilor locale din Bistrita.

Momentul aniversar, care avut loc sambata, 7 octombrie 2017 a debutat cu un spectacol muzical avand ca tematica ia romaneasca, cu participarea d-nei Virginia Linul. In luarile lor de cuvant Primarul orasului Besancon, Jean - Louis Fousseret si Primarul orasului Bistrita, Ovidiu Teodor Cretu, au evidentiat momentele importante ale relatiei dintre cele doua orase si si-au reafirmat dorinta de continuare a colaborarii prin schimburi de experienta, impartasirea de modele de bune practici si preluarea de know-how in domenii  ca tineret, sport, educatie, cultura, promovare a artei populare, gestionare durabila (fonduri forestiere), economie (parcuri industriale, incubatoare de afaceri), social (actiuni pe teme legate de persoanele cu dizabilitati si persoanele varstnice), schimburi de experienta la nivelul Politiilor Locale si a Serviciilor de pompieri voluntari.

Programul delegatiei romane a mai inclus o vizita la Centru de dezvoltare - TEMIS, unul din cele 5 centre de dezvoltare din Franta, recunoscut pentru polii de excelenta dedicati microtehnicile si biomedicalul. Centru de intinde pe o suprafata de aproape 250 hectare si are 4000 angajati si 3 poli - antreprenorial, de formare si de cercetare / inovare. Polul antreprenorialul sprijina intreprinderile inovative in ceea ce priveste crearea si dezvoltarea intreprinderii oferind in acest context incubatorul de afaceri, pepiniera de intreprinderi si acceleratorul de afaceri precum si infrastructura si accesul la utilitati. Ca pol de formare, centrul TEMIS are parteneriate cu Universitatea Franche - Comte, Scoala Natioanle Superioarad e Microtehnici, Universitatea Tehnologica din Belfort-Montbéliard , Centrul de formare a Ucenicilor in domeniul industriei si Institutul de tehnici de inginerie a industriei.

Vizita la Scoala Thierry Marx, scoala de formare profesionala a adultilor carora li se ofera o a doua sansa a adus in atentia importanta acestor proiecte - aici se organizeaza cursuri gratuite cu durata de 12 saptamani pentru ajutori de bucatar si ospatari. Seriozitatea cu care se deruleaza acest program face ca 90% dintre cursanti sa isi gasesc un loc de munca in domeniu dupa ce obtinerea diplomei de absolvire a acestui curs de formare.

Delegatia municipiului Bistrita a vizitat si unitatea de pompieri a orasului Besancon in vederea stabilirii unei colaborari cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Bistrita. In cadrul vizitei, conducerea unitatii din Besancon a facut o prezentare generala a structurii si maniera de functionare a cazarmei de pompieri din Besancon, apoi au fost prezentate echipamentele din dotare iar la urma a avut loc o demonstratie legata de evacuarea unei persoane ranite dintr-un bloc de locuinte prin partea exterioara a imobilului.

De asemenea, reprezentantul Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita Nasaud a avut o intalnire cu reprezentantii Rectoratul din Besancon in cadrul careia au avut loc discutii legate de noi tematici prioritare pentru continuarea schimburilor de experienta la nivelul celor doua institutii. Cele doua parti si-au exprimat dorinta de a continua schimburile scolare intre elevi si profesori, de a organiza activitati tip tabara cu animatori specializati  pentru profesori si studenti, cursuri de lingvistica aplicata in parteneriat si proiecte educationale e-twinning.


Primaria Bistrita.

0 comentarii1260 vizualizări11 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0