Adevarul umbla cu capul spart.          -          Cine cuteaza sa spuna adevarul poate lesne umbla batut, ca marul.          -          Adevarul invinge orice.          -          Copiii ?i nebunii spun adevĂrul.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Miercuri 26 Septembrie 2018 - 5390 vizitatori azi
COMUNICAT DE PRESA cu privire la inlaturarea semnului de intrare in orasul Sangeorz Bai.

Ca urmare a celor constatate in presa si in mediul online, cu privire la inlaturarea semnului de intrare in oras, administratia locala Singeorz-Bai precizeaza urmatoarele:

  1. La data de 24.08.2017, o comisie din cadrul primariei s-a deplasat la fata locului unde a constatat ca "lucrarea este intr-un stadiu avansat de degradare si este un pericol public, neputandu-se interveni intr-un fel la restaurarea acesteia. Propunem: inlocuirea acesteia sau demontarea ei".
  2. In urma discutiilor avute cu autorul lucrarii, Maxim Dumitras, s-a cazut de acord ca obiectivul aflat la intrarea in oras are nevoie URGENTA de restaurare iar in cazul in care acest lucru nu mai este posibil, lucrarea sa fie refacuta in momentul in care primaria va avea resursele financiare necesare.
  3. Mentionam faptul ca, de la instalarea semnului la intrarea in oras in anul 2004, facut din tabla de la Remat, nu s-au efectuat niciun fel de lucrari de intretinere a acestuia. 
  4. Ca urmare a fenomenelor meteo extreme din ultima perioada care s-au soldat cu victime omenesti atat in Bistrita cat si in tara (vezi cazul de la Timisoara), Primaria orasului Singeorz-Bai a luat decizia,  conform constatarii cu Nr. 9764 din 24.08.2017, de a demonta semnul de la intrare (REPETAM, IN URMA DISCUTIILOR PURTATE CU MAXIM DUMITRAS), intrucat restaurarea lui prin metoda de hidrosablare nu a fost posibila. Precizam faptul ca, administratia locala a purtat discutii in acest sens cu o firma de profil din Bistrita care a specificat clar ca lucrarea nu mai poate fi salvata prin nici o metoda, intrucat starea de degradare este foarte avansata (rugina).   
  5. Din vara anului 2016, Primaria Singeorz-Bai s-a preocupat permanent de conservarea patrimoniului cultural, lasat in paragina de-a lungul timpului, prin interventii cu substante pentru curatarea sculpturilor, in special a celor din Parcul Statiunii, care, ATENTIE, fusesera vopsite cu lavabila!!!! S-au cumparat socluri pentru reamplasarea celor abandonate in curtea scolii, precum si adezivi speciali importati din Franta pentru mentinerea integritatii lor.
  6. Mentionam ca operele de arta din patrimoniul cultural al orasului Singeorz-Bai sunt realizate de mari artisti precum: Nicolae Fleissig, Anton Tanasa - "Cocos" - lucrare partial distrusa, Grigore Bradea - "Victoria" - lucrare partial distrusa, Dinu Campeanu, Tiberiu Bente, Virgil Mihaescu, Mia Deac, Ioan Deac si Maxim Dumitras.  O parte din aceste lucrari artistice sunt intr-un stadiu avansat de  degradare, dupa cum reiese si din fotografiile anexate iar Primaria Orasului Singeorz-Bai incearca pe cat posibil sa intervina pentru conservarea lor, avand in vedere ca mai bine de 20 ani, ele au fost "uitate" si lasate in paragina.

      7. Specificam faptul ca seful sectiei Valea Somesului Superior din cadrul Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, Maxim Dumitras, ar trebui sa raspunda  cumva moral de situatia tuturor lucrarilor de arta aflate pe teritoriul orasului Singeorz-Bai, mai ales ca multe dintre acestea au fost realizate in tabere de creatie la care si domnia sa a participat. Institutia pe care o conduce beneficiaza anual de o alocare de 40.000 de lei de la bugetul local.

      8. Reiteram ideea ca Primaria Orasului Singeorz-Bai s-a consultat in decizia de demolare a semnului de intrare cu seful de sectie Maxim Dumitras si s-a cazut de acord ca in cazul in care lucrarea nu poate fi restaurata, aceasta sa fie refacuta cu FONDURI DE LA BUGETUL LOCAL, fapt care se va si intampla intrucat la data de 01.09.2017, primaria a propus la rectificarea bugetara suma de 50.000 de lei pentru achizitionarea de tabla corten (VEZI ANEXA), rezistenta in timp pentru realizarea obiectivului "Veriga", conform discutiilor cu domnul Maxim Dumitras.

    9. Scurt istoric al obiectivului de la intrarea in orasul Singeorz-Bai: Conform fostului primar Roland Venig, firma italiana Zanobetti a demolat o lucrare a lui Maxim Dumitras aflata la intrarea in orasul Singeorz-Bai iar Consiliul Local a aprobat in 2004, amplasarea unui nou semn de intrare in oras pe o alta locatie. Au fost propuse 3 variante, fiind aleasa lucrarea lui Maxim Dumitras, "Veriga". Pentru realizarea acesteia, firma Zanobetti a platit suma de 180 de milioane lei vechi, adica aproximativ 5.300 de dolari raportat la cursul valutar din 2004, direct autorului, Maxim Dumitras.

    10. FOARTE IMPORTANT! Hotararea de Consiliul Local din 2004 prevedea schimbarea amplasamentului semnului de intrare in oras, acesta NEFIIND INSCRIS IN PATRIMONIUL ORASENESC!

 

NOTA: Legea Nr. 215 din 23 aprilie 2001, prevede la art.7, "...primariile pot dezafecta constructiile aflate in stare avansata de degradare si care pun in pericol siguranta publica, cu exceptia constructiilor monument istoric", "....autorizatia de desfiintare a constructiilor care prezinta pericol public se emite imediat de catre autoritatea administratiei publice competente, potrivit prezentei legi", " LUCRARI DE INTERVENTIE IN PRIMA URGENTA: ORICE FEL DE LUCRARI NECESARE LA CONSTRUCTIILE EXISTENTE CARE PREZINTA PERICOL PUBLIC CA URMARE A UNOR PROCESE DE DEGRADARE A ACESTORA, DETERMINATE DE FACTORI DISTRUCTIVI NATURALI SI ANTROPICI PENTRU: PUNEREA IN SIGURANTA PRIN ASIGURAREA CERINTELOR DE REZISTENTA MECANICA, STABILITATE SI SIGURANTA IN EXPLOATARE SAU DESFIINTAREA ACESTORA".

 

         Primar

Traian OGAGAU. 

 

 

 

 

0 comentarii1610 vizualizări10 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0