Adevarul umbla cu capul spart.          -          Cine cuteaza sa spuna adevarul poate lesne umbla batut, ca marul.          -          Adevarul invinge orice.          -          Copiii ?i nebunii spun adevĂrul.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Marti 25 Septembrie 2018 - 1346 vizitatori azi
Reglementari la restituirea taxei de poluare. Ajutoare de urgenta pentru 200 de familii.

Guvernul a completat O.U.G nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Astfel, printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata astazi, vor fi reglementate doua noi situatii specifice in operatiunea de restituire a sumelor achitate catre Fondul pentru mediu si vor fi reglementate unele prevederi legislative pentru a evita blocarea restituirii sau interpretari diferite ale prevederilor actuale de catre personalul care are atributii sa le aplice.

Noile prevederi vin in sprijinul persoanelor indreptatite sa li se restituie sumele achitate catre Fondul pentru mediu, dar care se afla in imposibilitatea de a anexa dovada platii acestora, in copie sau original. In cazul in care contribuabilul nu anexeaza documentul doveditor al platii, ANAF va verifica existenta acestui document in baza de date.

De asemenea, va fi reglementata si corectata situatia in care o persoana sa fi platit taxa, dar sa nu fi inmatriculat autovehiculul respectiv, drept pentru care sa nu poata atasa la cererea de rambursare a taxei copii ale cartii autovehiculului si certificatului de inmatriculare. In acest caz, cererea de restituire va fi insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate, document care are inscrisa mentiunea "taxa neutilizata" si care este semnat si stampilat de catre persoana desemnata din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule.

Totodata, prin Ordonanta de Urgenta adoptata astazi, se coreleaza unele prevederi in instituirea termenului de 120 de zile pentru restituirea sumelor stabilite de instante prin hotarari judecatoresti. Mai exact, sumele stabilite prin hotararile judecatoresti se restituie astfel:

  • Ø taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, se restituie in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;
  • Ø timbrul de mediu se restituie de organele emitente ale acestora in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.

  • .

 

Guvernul a aprobat, astazi, printr-o hotarare, acordarea unor ajutoare de urgenta in suma totala de 518.800 de lei, pentru sprijinirea a 200 de familii si persoane singure afectate de incendii, fenomene hidrometeorologice periculoase ori probleme grave de sanatate ce pot conduce la riscul de excluziune sociala. 

Actul normativ prevede ca ajutoarele de urgenta vor fi acordate astfel: 

  • unui numar de 18 familii aflate in situatii de necesitate cauzate de incendii, in suma totala de 82.400 lei, din judetele: Caras-Severin, Ialomita, Neamt, Olt, Suceava, Teleorman si Vaslui;
  • unui numar de 20 familii, din judetul Neamt, aflate in situatii de necesitate cauzate de fenomene hidrometeorologice periculoase (precipitatii abundente, furtuna, vant puternic, grindina) produse in luna iulie 2017, in suma totala de 52.500 lei;
  • unui numar de 162 familii si persoane singure care se confrunta cu situatii deosebite cauzate de probleme grave de sanatate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune sociala, in  suma totala de 383.900 lei, din judetele: Arad, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Neamt, Olt, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Valcea, Vrancea si din municipiul Bucuresti. 

Beneficiarii acestor ajutoare au fost identificati in urma anchetelor sociale realizate de catre agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti. Aceste ajutoare de urgenta se platesc din fondurile prevazute cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

 

0 comentarii1267 vizualizări09 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0